1248508160_img-d41d8cd98f00b204e9800998ePeetu, Magical Spot´s Emergency Care, on kotiutunut Lahteen Renkomäkeen. Peetun perheen muodostavat Markku, Päivi ja Aatu (12 v.) sekä perheen kissa Tempsu (n. 3 v.). Tempsun lokoinen yksinelo talon herrana päättyi koulujen kesäloman alkaessa, kun Peetu haettiin Tiinalta Savitaipaleelta uuteen kotiin Lahteen. Kuvassa Tempsu on toukokuun alussa makaamassa kodinhoitohuoneemme penkillä veltohkossa kylkimakuussa autuaan tietämättömänä tulevasta kaveristaan. Hilperi kävi Lahdessa Peetua moikkaamassa, kuulumiset visiitiltä ovatkin jo aiemmin päässeet julkisuuteen.

 

 

1248714941_img-d41d8cd98f00b204e9800998e1248714823_img-d41d8cd98f00b204e9800998ePerheemme päätyi koiravalinnassaan dalmatialaiseen rodun uljaiden taustojen ansiosta. Isäntää kiinnosti koiran tausta USA:sta, jossa koirarotu on palokunnissa usein nähty maskottikoira. (Oheiset palokuntakuvat dalmatialaisista eivät vielä ole Peetusta.) Sen rotuominaisuus osata varoa hevosrattaiden pyöriä, kun dalmatialaiset ovat aikoinaan olleet hienojen ihmisten vaunukoirina, on auttanut dalmatialaisia pärjäämään myös hälytyksiin syöksyvien palovaunujen ja myöhemmin paloautojen kanssa turvallisesti. Ties vaikka perheeseemme seuraavaksi sitten hankittaisiin hevonen vetämään kärryjä, kun nyt kerran on dalmatialainenkin saatu. Pelastustoimikytkentä on jo isännän kautta.

 

1248507992_img-d41d8cd98f00b204e9800998eKotimatka Tiinalta Lahteen sujui ennakkojännityksestä huolimatta mainiosti, Peetu nukkui Aatun sylissä auton takaosassa käytännössä koko matkana. Autossa matkustaminen on alusta lähtien sujunut Peetun kanssa hyvin. Olemme käyttäneet Tempsu -kisamme häkkiä nyt kesän ajan Peetun kuljettamiseen. Peetulle ja autoillemme mittojen mukainen kuljetushäkki on työn alla Hämeenlinnassa (http://www.koirahakki.com/) ja saamme sen käyttöön elokuun lopulla.

Automatkat sujuvat Peetulta edelleen enimmäkseen nukkuen. Pisimmät matkat ovat olleet vain parin tunnin luokkaa, matkaväsymys ei niillä ole ehtinyt vaivaamaan. Peetu osaa ilmoittaa, jos tulee matkapissahätä, jolloin sitten pysähdytään pissatauolle.

Peetu painaa tällä hetkellä (27.7.09) 16,6 kg. Ruokailu toteutuu Tiinan ohjeiden mukaan kolmesti päivässä. Ruuaksi annamme Jahti & vahti Pentu –ruokaa (http://www.suomenrehu.fi/548.html?tid=129&tyyppi1=Koiranpennut&tyyppi2=Kuivaruoka). Ruokaa menee n. 12 dl/päivä eli n. 3,5 dl/kerta. Paino on noussut luokkaa 1 kg/viikko.

1248714841_img-d41d8cd98f00b204e9800998ePeetu rokotetaan toisen kerran 28.7.09. Ensimmäinen rokotuskerta sujui ongelmitta. Nyt toista rokotuskertaa varten ollaan Peetua madotettu Axilur® vet. 250 mg tableteilla. Aiempi madotus tehtiin pastalla. Nyt jotenkin tuntuu siltä, että pillerit kolmena päivänä peräkkäin ovat tehneet Peetusta ”vetelän”, jos tosin lämpimällä säälläkin lienee osuutensa runsaaseen makuulla pysymiseen. Metsälenkit ovat madotuksenkin aikana sujuneet normaalisti.

Rokotuksen lisäksi takana on yksi eläinlääkärikäynti parin viikon takaa. Peetun virtsa muuttui kahvinsumpiksi ja eläinlääkäri vahvisti isännän työdiagnoosin; virtsassa oli verta. Virtsan laboratoriotutkimus kertoi virtsassa olevan vain verta, ei onneksi uraattikiteitä. Virtsarakon ultraäänitutkimuksessa ei näkynyt virtsakiviä eikä virtsarakosta löytynyt muutakaan poikkeavaa. Syytä moiseen tilanteeseen ei ole saatu selville. Selvästä alavatsan loukkaamisesta ei ole havaintoa, joten kyse saattaa olla poikakoirille hieman harvinaisesta tulehduksesta. Kymmenen päivän antibioottikuuri tuli syötetyksi muun ruuan ohessa ja vaiva on nyt poistunut. Virtsavaiva aikaansai joltisestikin virtsanpidätyskyvyttömyyden Peetulle, joten lattioita sai siivota noin aika monta kertaa per päivä. Nyt taas pissaaminen sujuu ulos, vain poikkeustapauksessa lirahtaa ulko-oven eteen asetetulle sanomalehdelle. Isommat hädät Peetu on vääntänyt ulos jo parin viikon Lahdessa olon jälkeen.

1248714921_img-d41d8cd98f00b204e9800998ePeetu kulkee metsässä vapaana. Ohjaajan seuraaminen sujuu hyvin, samoin luokse tuleminen kutsuttaessa. Remmikävelyllä opetellaan tällä hetkellä kulkemista vetämättä sekä rinnalla kulkemista. Ihmeellisten ihmisten, autojen, hiihtäjien, pyöräilijöiden ja ties minkä kummajaisten kohtaaminen on jokapäiväinen opin kohde. Toiset koirat herättävät Peetussa arkuutta ihmisiä selkeästi enemmän. Ulkoiluttajan palkintokäsi onkin kovilla, koska ulkoilureittien varrella on runsaasti eri tavoin aktiivisesti ulospäin suuntautuneita koiria niin ulkoilemassa kuin talojen pihoissa. Mielenkiintoista seurata oman koiran käyttäytymistä ja verrata sitä toisiin koiriin erilaissa kohtaamistilanteissa. Emme ole alkuunkaan estäneet Peetua tekemästä tuttavuutta toisten koirien kanssa, toki aggressiivisilta kavereilta olemme Peetua luonnollisesti suojanneet. Opetusherkkuna toimii Frolic Complete ® kana-vihannes-riisi –rinkulat. Annosteluna 1/4 x palkitseminen, eli herkkurenkula on pilkottu neljään osaan. Tavaroiden noutaminen on myös työskentelyn alla. Istuminen sujuu muistaessa kohtuullisen hyvin.

Peetua ulkoilutetaan sekä kaulapannan kanssa että valjaissa. Talomme pihaa kiertää tiivis pensasaita, jonka kuvittelimme riittävän turvalliseksi alueen rajaksi Peetulle. Kuitenkin naapurin lasten kutsuhuuto aidan takaa tai viereiseltä kadulta aikaansai valkopikkuisen vilahduksen aidan läpi vain pienellä hidastuvuudella. Pihamme onkin nyt aidattu verkkoaidalla, jonka sisällä Peetu saa vapaasti olla ja mennä mielensä mukaan. Eikä pääse sinkoamaan pensasaidan läpi pahimmillaan auton alle kadulle. Aitaamisen ”haittana” on ollut kakkakasojen pysyminen omalla pihalla, kun ne ennen verkkoaitaa syntyivät naapureiden tonteille. Josta ne tosin pyrittiin aina noutamaan omaan kompostiin.

1248714905_img-d41d8cd98f00b204e9800998ePerheemme opettelee Peetun kanssa uutta erilaista elämää, koiran elämää. Kesän lomat ovat mahdollistaneet, että Peetu on saanut tottua kotiimme koko ajan jonkun seurassa. Myös perheellemme lomat ovat mahdollistaneet leppoisan tutustumisen uuteen perheenjäseneemme ja ”koiruuksien” opettelun. Kohti koulun alkua ja lomien loppua pidennetään Peetun yksioloa kotona. Yksinolon taito pyritään saamaan Peetulle tottumisen puolella jo ennen koulun alkua ja jokaista arkipäivää. Kaverina Peetulla toki on Tempsu –kissamme, ettei sentään ihan yksin tarvitse olla. Olotilaa yksin ollessa talomme sisällä on rajattu 120 cm korkealla koiraportilla, jolla olo- ja työhuone rajataan Peetun alueen ulkopuolelle. Tempsu pääsee kulkemaan koko talossa myös koiraportissa olevan oman pikkuporttinsa kautta.

Tässä alkukesän kuulumiset Peetulta Lahdesta. Syyskuussa Markku ja Peetu menevät pentukurssille, josta viimeistään raportoidaan kuulumisia. Viereisessä kuvassa terhakka herramme katselee olohuoneen sohvalla telkkaria.

Hau hau Renkomäestä!